- Familiehuse

 
 

KITAA arkitekter har vundet indkøb i projekt konkurrence for Familiehuse 

 

Naalakkersuitsut vil imødekomme behovet for nye boliger udenfor de fire største byer i Grønland med udvikling af en ny hustype, der kan rumme flere generationer under samme tag.

 

Samtidig ønsker man en enkel hustype som kan varieres og kombineres til en gruppe der indeholder flere lejlighedstyper og dermed kunne bebos af forældre, bedsteforældre og børn/søskende.

 

Ideen med familiehuset skal bl.a. understøtte den ældre generations ønske om at blive længere i eget hjem og samtidig støtte de unges behov for at have bedsteforældrene tæt på således at bl.a. den Grønlandske kultur i samspillet mellem ung og gammel naturligt videreføres til efterfølgende generationer.

 

Hovedide

Vores forslag til et familiehus tager udgangspunkt i det fremsendte program.

Der  vises en familiegruppe med 3 forskellige boligstørrelser, 2-rum, 3-rum og 4-rum. Der kunne tilføjes en 1-rums hvis det ønskes.

 

Fællesrum

Ideen med at generationer skal have mulighed for at være sammen underbygger vi ved at der etableres et ” koldt” fællesrum som dels er det ”vindfang” der anvendes ved ankomsten og hvor man mødes, dels rummet som opvarmes af solen så man får mulighed og lyst til at bruge det. Bedsteforældre , børnebørn og de andre kan samles. Der kan repareres cykel, slæden skal efterses og gøres klar, Der er begyndende spirer i ”drivhuset” eller tomater der skal høstes. Man kan samles på den fælles terrasse, der enten vender mod syd eller vest. Der vil være gode muligheder for at arrangere fællesspisning. Alternativt spiser man hos sig selv. Fællesrummet høster fordele ved at ligge mellem de to bygninger hvorved etableringen af rummet er ganske enkel. Der er disponeret med meget dagslys og dermed varme når solen skinner. Samtidig beskytter fællesrummet  en stor del af boligernes facader hvilket kan aflæses på varmeregnskabet. Der er mulighed for at opsætte solpaneler på den høje facade for at tilføre ekstra varme i fællesrummet.